Är KRAV-godkänd mjölkproduktion mer lönsam än konventionell? : en fallstudie av gården Byggningen - Karlsson, Markus; Nilsson, Anna-Stina (SLU/Agrosystems (until 121231), 2009)
I dagsläget när det konventionella mjölkpriset är lågt söker lantbrukare sig efter alternativ till sin produktion. Syftet med detta arbete är att se om gården Byggningens lönsamhet blir bättre ifall dagens konventionella mjölkproduktion skulle läggas om till KRAV-godkänd mjölkproduktion. Vi har gjort två driftsplaner, en för dagens konventionella drift och en för KRAV-godkänd produktion. Vi har tagit siffror från Byggningens balans- och resultaträkning samt kompletterat med Agriwise kalkyler för den konventionella produktionen. I driftsplanen för KRAV-produktionen har vi utgått från den konventionella men istället använt eko-kalkyler från Agriwise. Vi har även fått hjälp av en eko-rådgivare från Länsstyrelsen för att få en realistisk driftsplan. Resultatet visar att KRAV-produktionen ger en bättre lönsamhet med dagens EUersättningar och KRAV-tillägg på mjölkavräkningspriset. Dessa två faktorer är viktiga för att det ska vara bättre lönsamhet i KRAV-produktionen. Avkastningen är också en faktor som påverkar resultatet. Vi har räknat på en relativt låg avkastning i driftsplanen för KRAV-produktionen för att undvika glädjesiffror på sista raden.