Odefinierade rum i bebyggd miljö - Träff, Kristin (2012)
Syftet med studien är att presentera olika begrepp med definitioner för odefinierade rum i bebyggd miljö. Rum som blivit över eller bortglömda i stadsplanering, övergivna och förfallna områden eller rum som saknar en känsla av identitet. Olika författare med olika bakgrund presenterar olika begrepp och definitioner för dessa rum. Genom litteraturstudier undersöks nio relevanta begrepp från publicerad litteratur. De undersöks utifrån frågor som behandlar författarens ursprung, verkets publiceringsår, begreppets definition, exempel som ges på odefinierade rum, hur rummen uppkommit samt hur de enligt författaren bör behandlas i planering. Begreppen som presenteras är: Loose Space, Lost Space, Margin, Non-Place, Overskudslandskaber, Placelessness, Post-It City, Terrain Vague och Urban Wildscape. Resultatet visar på två olika inriktningar. En där författaren menar att rummet i sig och dess egenskaper är avgörande för dess existens och en där människans interaktion och relation till rummet är det avgörande. Resultatet visar även en koppling mellan en positiv syn hos författaren, verkets publiceringsår och hur författaren anser att rummen kan behandlas i planering. Några författare ser de odefinierade rummen som möjliga att omformas med utgångspunkt i rummets befintliga struktur, något som visar på dagens trend kring återanvändning, även inom andra områden. Andra författare anser att odefinierade rum har stor betydelse för staden och för människan och ej bör regleras eller kategoriseras för att de då riskerar att försvinna. De flesta offentliga rum är idag planerade för att användas enligt vissa funktioner och det finns inget utrymme för egna tolkningar. Alla begrepp och definitioner kan inte appliceras överallt, då författarna har olika referensramar gällande både profession och geografisk bakgrund. Studien ger ökad förståelse för olika författares syn på odefinierade rum i bebyggd miljö.