West Nile febers etiologi hos häst och människa - Wachmeister, Nica (2012)
West Nile virus (WNV) är ett zoonotiskt agens och anses idag vara ett av de mest utspridda arbovirusen i världen. Det ger influensa liknande symptom på människa, häst och flera andra djurslag. Den allvarliga formen av West Nile feber kan leda till hjärnhinneinflammation. Fåglar är reservoar för viruset. Hästar är extra mottagliga för WNV och viruset har högre affinitet för Centrala nervsystemet (CNS) hos häst än människa. Det är främst neuronen i mellanhjärnan, rhombencephalon (bakre delen av hjärnan) och ryggmärgen som påverkas och detta kan bland annat leda till ataxi och paralys av extremiteter. USA drabbades av ett kraftigt utbrott 1999 och där finns idag vaccin för häst men inte för människa. Det finns forskning som tyder på att viruset kan övervintra under milda vintrar i Europa vilket är en av flera saker som tyder på att viruset eventuellt kan bli endemiskt i Sverige såsom det är i USA.