Dagvattenparken - Borselius, Mimmi; Eriksson, Kristina (2012)
Landskapsarkitekter har möjlighet att genom gestaltning främja estetiska värden i tekniska anläggningar och kan på så vis ge dessa anläggningar mervärden utöver deras tekniska funktion. Detta kandidatarbete omfattar ett gestaltningsförslag för en planerad dagvattendammsanläggning i Hudiksvall. Vi ville med gestaltningen skapa en plats som inte bara uppfyller tekniska behov utan också blir attraktiv för människor att besöka genom att erbjuda estetiska värden och upplevelser. Metoden för vårt arbete innefattade platsbesök, inventering, möten med representanter från Hudiksvalls kommun, analys, gestaltningsarbete samt litteraturundersökningar. Genom litteraturen undersökte vi betydelsen av begreppet estetik utifrån Simon Bell och Ian H. Thompsons teorier. Under arbetet läste vi också Patrik Grahn för att få inblick i hans teorier kring naturens förmåga att ge rekreation. Vi fördjupade oss även i Kevin Lynchs analysmetod. Litteraturen blev också en hjälp för att hitta lämpliga växter till gestaltningen samt exempel på internationellt och nationellt kända tekniska anläggningar uppmärksammade för sina estetiska värden. Gestaltningsförslaget fick namnet Dagvattenparken och utformades för att bjuda in människor i anläggningen samt erbjuda estetiska upplevelser och attraktiva uppehållsplatser. Genom gestaltningsidén kombinerades hårda material från hamnen och kajen med informella naturlika växtvolymer. Utformningen anpassades vidare efter förutsättningar givna av Hudiksvalls kommun samt dagvattendammarnas tekniska funktioner. Estetik som begrepp har många betydelser och tolknings- möjligheter och är därför problematiskt men också intressant att diskutera. Estiska upplevelser kan förklaras som sinnliga upplevelser. Sådana upplevelser kan tillföras en plats så att den bli mer attraktiv att vistas i. Estetiska upplevelser kan vidare funger som rekreativa upplevelser och är därför någonting som alla människor har ett behov av. Vidare finns inom landskapsarkitektur ett behov av att verbalisera kring formgivning samt att utöver en plats tekniska funktion framhålla estetiska värden för att skapa attraktiva platser.