Hur kan kalvningsförlamning förebyggas? - Hansson, Ida (2012)
Kalvningsförlamning är en av de vanligaste sjukdomarna hos mjölkkor och orsakas av ett metaboliskt tillstånd hos kon som kallas klinisk hypokalcemi. När laktationen startar vid kalvning transporteras stora mängder kalcium till juvret och kalciumkoncentrationen sjunker drastiskt i blodet. Om kon inte kan kompensera för kalciumsänkningen kan inte nervsystemet och musklerna fungera som de ska vilket gör att kon blir förlamad och oförmögen till att resa sig upp. På grund av att det är en sjukdom med allvarliga symptom och som kan leda till stora ekonomiska konsekvenser för producenten är det viktigt att kunna förebygga sjukdomen. Syf-tet med det här arbetet är därför att ta reda på vad som orsakar kalvningsförlamning samt hur tillståndet kan förebyggas hos kon och vilka metoder som är vanligast. Genom olika utfod-rings- och skötselåtgärder kan risken för kalvningsförlamning minskas och många metoder har tagits fram för att hjälpa kon återställa kalciumbalansen i kroppen. Metoder som tas upp här är användandet av olika kalciumkoncentrationer i fodret, sänkning av fodrets katjon-anjon differens, tillförsel av D-vitamin och andra D-vitaminmetaboliter, kontroll av andra mineraler i fodret samt orala kalciumtillskott vid kalvning. Ingen metod är 100 % effektiv och nackdelar och bieffekter kommer med alla metoder men de metoder som vanligen används är foderstater med låg katjon-anjon differens samt orala kalciumtillskott. Kombinationer av flera metoder skulle behöva tas fram för att öka effektiviteten samtidigt som andra mineraler som magnesi-um och fosfor också måste tas hänsyn till.