Separation mellan mjölkko och kalv - Norlander, Sofia (2012)
Domesticerade djur separeras ofta abrupt från sin mamma efter födseln och ofta mycket tidigare än när den naturliga avvänjningen skulle ske. Naturligt sker avvänjning hos nötkreatur mellan 7 och 14 månader. De mjölkproducerande djuren separeras dock från sina ungar direkt efter födseln på de flesta gårdar i Europa och Nordamerika. Detta påverkar både ko och kalv. Förutom att de separeras från varandra innebär ofta separationen ytterligare stressfaktorer som nya fysiska miljöer och sociala förändringar. Kor som separeras från sina kalvar efter 4 dagar vokaliserar mer än kor vars kalvar är yngre vid separationen. De visar också mer oroligt beteende som att stå, gå och titta utanför boxen. Beteendena varar längre om kalven är äldre vid separationen. Kalvar visar också mer oroligt beteende, som att stå, gå och att ha huvudet utanför boxen, om de är äldre vid separationen. Positiva effekter av senare separation är att de visar mer socialt beteende och kan hantera nya situationer bättre. Kalvar kan dia på varandras kroppsdelar om de inte får tillfredsställa sitt sugbehov. Genom att mata dem genom en konstgjord spene så att de kan suga minskas beteendet. En fördel med att separera ko och kalv direkt är att man kan kontrollera att den får i sig råmjölk som innehåller livsviktiga antikroppar för kalven. Min slutsats är att separationen mellan mjölkko och kalv bör ske så snabbt som möjligt då det ger minst förändrat beteende och man kan försäkra sig om att kalven får i sig råmjölk tillräckligt snabbt.