Att sälja närproducerat kött i gårdsbutiker : en studie av butikens kunder, mervärde och köttförsäljning - Ringström, Rasmus (SLU/Dept. of People and Society, 2012)
Över hela Sverige växer intresset för närproducerad mat. Genom att äta mat som är närproducerad vet du att den ej har transporterats halvvägs runt jorden för att komma till din tallrik (mat och vänner, 2012). Du stödjer då även det svenska jordbruket och visar på så sätt att du tar ställning för ett hållbarare samhälle. En annan aspekt till det hela är att det uppmärksammas allt mer hur djur som föds upp för slakt behandlas världen över och många människor känner därför att de bör försöka äta Svensk, närproducerad mat. (Debatt, 2012). Det här arbetet fokuserar på att besvara sex stycken frågor gällande gårdsbutiker och deras kunder. Frågorna är: Vilken styckdetalj säljer bäst? Vilka är det som handlar i gårdsbutiker? Hur långt är kunderna beredda att resa för att besöka en gårdsbutik? Vet kunderna vad mervärde är? Upplever kunderna mervärde när de handlar i en gårdsbutik? Vilka faktorer avgör kundernas val att handla i gårdsbutiker? Genom att studera litteratur som rör ämnena gårdsbutiker, närproducerat och mervärde har frågeställningarna tagits fram. Mervärde är vad som gör att en viss produkt blir mer attraktiv för en konsument jämfört med en annan likvärdig produkt. Därmed tar mervärde upp ett eget avsnitt i referensramen. Undersökningen har gått till på följande vis; 23 gårdsbutiker runt om i Skåne har valts ut för att delta i undersökningen. De har sedan kontaktas via mail eller telefon och frågan om de vill delta i den här undersökningen har då ställts. Därefter har själva intervjuerna ägt rum. Fyra av gårdsbutiker besöktes. 14 stycken ringdes upp och 10 mailades. Fakta sammanställdes både i text och i tabell. Detta gav en klar inblick och översikt över det slutgiltiga resultatet. Undersökningen gjordes på lamm- och nötkött. Alla gårdsbutiker som deltog i undersökningen var därför tvungna att ha detta i sitt sortiment. Resultatet av den här undersökningen är att allt fler människor börjar efterfråga närproducerat kött. Köpa närproducerat kött i gårdsbutik blir därför allt mer populärt. Det leder till att allt fler gårdsbutiker öppnar. Människor är överlag medvetna om vad mervärde är och de vill, om möjligheten ges, kunna välja sitt kött med omsorg och de vill veta var deras kött kommer ifrån. Kunderna vill även ha ett gott och smakrikt kött, detta är en annan anledning till varför de väljer att köpa kött från gårdsbutiker. Det köttet som säljs i gårdsbutiker kommer ofta från djur som gått på naturbeten och har fötts upp på ett mer extensivt sätt. Därför är det ett mycket smakrikt kött av högre kvalitet jämfört med det som går att köpa i den vanliga matvarubutiken. Kunderna är beredda att resa en längre sträcka för att besöka en gårdsbutik och de tycker att det är värt den extra tiden som det tar att resa ut till butiken. Ryggbiff och entrecote säljer bäst på nötsidan och lammstek och lammkottletter säljer bäst av lammdetaljerna. Åldern på besökarna varierar stort men en trend syns där allt fler unga människor väljer att handla i gårdsbutiker. Allt detta pekar på att det kommer öppna fler gårdsbutiker runt om i landet och allt fler människor kommer välja att köpa sitt kött där i framtiden.