Hormonell påverkan vid uppkomst och utveckling av juvertumörer hos hund - Larsson, Sofia (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Under puberteten börjar hundens juver att utvecklas. Detta kräver närvaro av ett flertal olika hormoner, exempelvis östrogen, progesteron, prolaktin och tillväxthormon (GH). Men även tillväxtfaktorer så som insulinlik tillväxtfaktor 1 (IGF-1) och epidermal growth factor (EGF) krävs. Samma hormoner och tillväxtfaktorer kan leda till juverhyperplasi och medföra en ökad risk för juvertumörer.