Uppstallning och hantering av svin på slakterier och dess påverkan på köttkvalitet - Klahr Fritz, Mikaela (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Uppstallning och hantering av svin på slakteri är viktiga faktorer som påverkar köttkvaliteten. Tiden som grisarna är uppstallade och temperaturen i stallarna är viktiga faktorer som får konsekvenser för såväl köttkvaliteten som djurens beteende. Dessa faktorer varierar mycket mellan olika anläggningar i dagsläget. Genetiska faktorer, som exempelvis halotangenen, har omfattande påverkan på den mängd kött som måste otjänligförklaras på grund av undermålig köttkvalitet. Temperament och kön har också betydelse för slaktutbytet eftersom hög aggressionsnivå kan leda till att grisarna slåss och därför får skador. Att blanda grisar i nya grupper förekommer så gott som alltid på slakteri vilket också kan utlösa aggressiva beteenden när en ny rangordning fastställs. Detta får stora konsekvenser för grisarnas välfärd och dessutom minskar mängden tjänligt kött. Litteraturstudien syftar till att kartlägga hur köttkvalitet hos fläskkött kan påverkas av förhållandena på slakteri fram till att djuret bedövas samt att sammanfatta några andra faktorer som kan påverka köttkvalitet hos svin. Att dra slutsatser om hur försämrad köttkvalitet skulle kunna förebyggas är ytterligare något som det här arbetet syftar till.