Premedicinering och perioperativt stressvar hos hundar - Svedehag, Therese (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
En operation framkallar en icke önskvärd fysiologisk reaktion hos patienten som benämns som kroppens stressvar. Stressvaret innebär att sympatiska nervsystemet aktiveras och att endokrina ändringar erhålls, bland annat minskning i sekretionen av TSH och insulin samt ökning i sekretionen av ACTH, kortisol och ADH.