Interleukin-1s roll vid osteoarthrit hos häst - Johnzon, Angelica (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Osteoartrit är en progressiv sjukdom med inslag av låggradig inflammation som leder till degeneration av ledens alla strukturer. Många hästar drabbas och sjukdomen är en vanlig orsak till hältor vilket leder till stora problem, exempelvis förlorad träningstid, sämre prestation och i värsta fall avlivning. Osteoartrit drabbar synovialleder, som är uppbyggda av följande strukturer: ledkapsel, ledvätska, ledbrosk, subkondralt ben samt omkringliggande senor och ligament. Ledbrosket består av kondrocyter och extracellulärt matrix. I normalt ledbrosk sker lika stor nedbrytning som nybildning av de ingående matrixkomponenterna. Nedbrytningen av matrixmolekyler regleras av enzymer, varav de två viktigaste är matrix metalloproteinaser (MMPs) och aggrekanaser (ADAM-TS). Vanligaste orsaken till osteoartrit hos häst är upprepad belastning som sker till exempel när travhästen tränas i högt tempo. Nya och bättre behandlingsmetoder behövs och där har den proinflammatoiska cytokinen interleukin-1 (IL-1) fått en viktig roll. IL-1 har en betydande del i sjukdomsutvecklingen och cytokinen frisläpps av synovicyterna och kondrocyterna. IL-1 inducerar syntes av MMPs och ADAM-TS vilket leder till ökad nedbrytning av ledbroskets matrixmolekyler. IL-1 minskar dessutom syntesen av nytt matrix och ger ökad produktion av prostaglandiner och kvävemonoxid (NO). Deras effekt på sjukdomsutvecklingen är dock komplex eftersom effekten på matrixmolekylerna kan vara både anabol och katabol. På grund av IL-1s viktiga roll vid osteoartrit har behandlingsmetoder som hämmar IL-1 fått stort intresse, exempelvis IRAP (autologt konditionerat serum) och genterapi. Båda metoderna har genomförts experimentellt men mer forskning och kliniska studier på häst behövs innan effekten kan säkerställas.