Stallmiljöns inverkan på förekomst av gödselförorenade slaktsvin - Karlsson, Anna (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2012)
Certifiering av den Svenska grisproduktionen har sedan 2010 varit ett krav från slakterinäringen i Sverige. Certifieringen ska säkerställa en god djurvälfärd ute på grisgårdarna. Sigill Kvalitetssystem AB är idag ägare till bland annat standarden IP SIGILL GRIS samt grundcertifiering gris. Standarderna revideras med jämna mellanrum för att bland annat inkludera nya forskningsrön. År 2011 infördes djur-baserade mått inom standarderna för gris, dvs. man bedömer hur djuret ser ut. Pa-rametern gödselförorenade grisar har diskuterats om den är aktuell att införa i standarden IP SIGILL GRIS. Gödselförorenade grisar är ett problem ur djurväl-färdssynpunkt men också för livsmedelssäkerheten. I detta examensarbete tas frågan om gödselförorenade grisar upp i en litteraturstu-die och i en fältstudie på fyra gårdar där faktorer som kan påverka förekomsten undersökts. Att utvärdera vad det är i grisarnas miljö som påverkar uppkomsten av en högre andel gödselförorenade grisar är komplicerad eftersom det kan bero på flera olika faktorer. Den viktigaste faktorn är hur grisarna uppfattar stalltemperatu-ren, vilket bidrar till deras val av liggplats. En jämförelse mellan grisar som vägde 30, 90 och 110 kg genomfördes på gårdar i Öster- och Västergötland under 1 vecka i juni och 1 vecka i juli, 2011. Studien visade att det fanns skillnader mellan de olika vikterna med avseende på renlighet i box och på gris. När grisarna vägde 90 var frekvensen av rena boxar högre och antalet gödselförorenade grisar lägre än när de vägde 110 kg. Det var ingen skillnad på val av liggplats mellan grisar som vägde 90 och 110 kg.