EPDM-gummigranulat : som material, egenskaper och möjligheter - Gabert, Karin (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2012)
EPDM-gummigranulat är ett för Sverige relativt nytt material som fått en snabbt ökad användning inom bland annat anläggningen av utemiljöer. EPDM-gummit (Eten-Propen-Diengummi) som granulatet tillverkas av har flera goda egenskaper som bland annat UV-, värme-, och väderbeständighet, vilket gör granulatet till ett mycket användbart material i utemiljön. Genom sina egenskaper har EPDM-gummigranulat, även kallat gummigranulat, fått ett brett användningsområde i våra utemiljöer och finns dessutom att få i olika utföranden; platsgjuten markbeläggning, färdiga plattor, fyllnadsmaterial till ex. konstgräs och även i en rad andra varianter. Målsättningen med arbetet har varit att ta reda på teknisk och erfarenhetsmässig kunskap om EPDM granulat och med den informationen sammanställa ett underlag kring materialet, då riktad främst till landskapsingenjörer, landskapsarkitekter, projektörer och beställare. Med EPDM-gummigranulatet har nya möjligheter skapats inom projekteringen av utemiljöer där bland annat materialets formbarhet, möjligheten att skapa ett fallskyddsunderlag som även underlättar framkomligheten för funktionshindrande samt potentialen att få materialet i en mängd olika kulörer etcetera gjort att det fått en snabb introduktion som markbeläggning. Formbarheten och de olika kulörerna gör det möjligt att skapa nya spännande, originella och hållbara installationer i såväl utemiljö som innemiljö. Jämfört med mer traditionella markmaterial går det att skapa färgrika markbeläggningar som direkt kontrasterar mot den angränsande miljön. Figurer och mönster kan appliceras efter projektörens egen fantasi. EPDM-gummigranulat används bland annat som markbeläggning på lekplatser, skolgårdar, sportytor, i den offentliga miljön och som fyllnadsmaterial i konstgräs. Uppsatsen tar upp EPDM-gummigranulatets beståndsdelar, dess egenskaper, tillverkningsprocessen och vilka möjligheter som följer med materialet. Utöver detta tar rapporten även upp några av granulatets användningsområden inom landskapsplanering samt råd och tips för både projektering och anläggning av materialet. Genom utförda studier och det sammanfattande rapportskrivandet kan konstateras att EPDM granulat är och kommer att förbli ett mycket använt material inom landskapsplanering och att materialet dessutom har klart fler fördelar än vad det har nackdelar.