Svenska frilandsodlade snittblommor : en värdig konkurrent till import? - Pålsson, Tora (SLU/Horticulture (until 121231), 2012)
Den svenska frilandsproduktionen av snittblommor är minimal sedan tio år tillbaka. Det finns många miljömärkningar men det är tveksamt om konsumenterna förstår dem. Vi lever i en tid av miljödebatt och då närodlat är i ropet. Ett skäl till detta arbetes tillkomst var misstanken om att förutsättningarna för att få avsättning för svenskodlade snittblommor har förändrats. Inom ramen för detta kandidatarbete har en litteraturstudie gjorts som undersöker frågor kring produktion och produktionsförutsättningar, kulturer och kriterier för kulturval. Intervjuer har också genomförts med personer på nyckelpositioner i branschen för att kartera olika försäljningskanalers framkomlighet. Det finns generellt goda möjligheter för produktion av snittblommor på friland, med ett över året varierande sortiment. Vilka kulturer som kan odlas varierar beroende på var i landet man befinner sig och om man bör också anpassa kulturvalet efter den lokala marknadens efterfrågan. I detta arbete föreslås en produktmix bestående av sommarblommor, perenner och lignoser. Inom varje grupp ges en rad kulturförslag. Medan skörden av sommarblommor och perenner är begränsad till växtsäsongen, kan flera lignoser skördas höst- och vintertid för sina frukter, sitt bladverk eller sin intressanta barks skull. Att ha dessa lignoser i sin produktmix ger möjlighet till åretruntsysselsättning för odlaren. För att förlänga säsongen och öka odlingssäkerheten är tunnelodling att rekommendera. Försäljningen av produkterna kan ske via lokala grossister, direkt till detaljist, via torghandel eller via marknaden för närodlade varor. Närheten till marknaden gör det möjligt att leverera varor med god hållbarhet eftersom tiden mellan skörd och försäljning kan göras kort. Det går att bedriva produktionen så att den innebär mindre miljöpåverkan än import eller odling i uppvärmt växthus. Kommunicerar man detta till konsumenten innebär det en konkurrensfördel. Vårt svenska klimat kan försvåra odlingen och innebär begränsningar i kulturval, produktionstid och odlingssäkerhet. Grossistverksamheten för snittblommor är starkt centrerad i Holland. De logistiksystem som finns är inte anpassade för produktion nära marknaden och vi är därför inte redo för någon storskalig produktion innan vägar in i systemen har skapats. För den som känner sig kallad att sätta branschen i rörelse i den riktning som här visas är möjlig, kan detta arbete vara ett visst stöd men absolut inte en manual. Här ges fingervisningar på hur man ska välja kultur och odlingssystem, men dessa är allmänt hållna för att kunna gälla hela riket. Här ges exempel på möjliga försäljningskanaler, men ”marknaden för närodlat” är naturligtvis ett otal lokala marknader.