Entamoeba histolytica : smittvägar och riskfaktorer - Larssen, Renate (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
En av de vanligaste parasitsjukdomarna med dödlig utgång i världen idag är amöbadysenteri. Sjukdomen orsakas av parasiten Entamoeba histolytica. Den sprids huvudsakligen feco-oralt och förekommer endemiskt i utvecklingsländer med otillräckliga sanitära faciliteter och dåliga hygienkunskaper. På senare tid har den även spridit sig till länder i väst. Man kan urskilja två typer av riskfaktorer; dels de som predisponerar för en infektion, och dels de som ökar risken för att utveckla allvarlig sjukdom till följd av en sådan. Till de förstnämnda hör framför allt socioekonomiska faktorer som tillgång till rent vatten. Smittan sprids även lätt inom hushåll och andra grupper av människor som befinner sig i nära kontakt med varandra. Även män som har sex med män löper större risk att smittas med E. histolytica genom sina sexuella vanor. Till den andra typen av riskfaktorer hör de som påverkar sjukdomsbilden. Faktorer som könstillhörighet och överdriven alkoholkonsumtion ökar risken för att utveckla leverabscesser.