Vad finns det för vaccin mot felint immunosuppressivt virus (FIV) och hur effektiva är de? - Sandell, Elaine (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Felint immunosuppressivt virus (FIV) är ett retrovirus som infekterar kattdjur och ger ett kraftigt försvagat immunförsvar. Virus infekterar CD4+T-lymfocyter och ger symptom som letargi och feber i en initial fas. I senare skede av sjukdomen ses kroniska inflammationer och sekundära infektioner. Virus är spritt bland kattpopulationer över hela världen och flera subtyper har definierats. I Sverige rapporteras ett fåtal fall varje år men ett stort mörkertal kan finnas. FIV överförs framförallt via bett. Riskfaktorer är hanligt kön, utomhusvistelse och aggressivt beteende. FIV har stora likheter med human immunodeficiency virus (HIV).