Ekvin inflammatorisk tarmsjukdom : orsakad av bristande tolerans mot den kommensala tarmfloran? - Simonsson, Hanna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Inflammatory Bowel Disease hos häst är ett allvarligt tillstånd som kan ta olika uttryck, gemensamt är dock en inflammation i tarmen med svåra skador som följd. Olika etiologier har föreslagits, men det är troligt att immunsystemet har en avgörande roll i sjukdomsutvecklingen. I den normala tarmen utvecklar immunförsvaret tolerans mot kommensal mikroflora. En viktig pusselbit i den utvecklingen är aktiveringen av naiva T-celler till regulatoriska T-celler som dämpar immunförsvaret. De regulatoriska T-cellerna verkar suppressivt på T-hjälparceller via cytokiner och cellcellkontakt samt kan aktiveras centralt i thymus eller perifert, exempelvis i tarmen. Utvecklingen av de regulatoriska T-cellernas styrs bland annat av signaler i form av cytokiner och av antigenets dos. När toleransutvecklingen inte sker som den ska uppstår inflammation. En oförmåga att bilda tolerans mot den kommensala mikrofloran är således en tänkbar etiologi till IBD.