Livsmedelssvinn i butikers miljömärkning : kriterier som kan leda till ett minskat svinn - Sjöberg, Emilia (SLU/Dept. of Energy and Technology, 2012)
En tredjedel av den mat som produceras slängs samtidigt som en stor del av jordens befolkning svälter. Såväl konsumenter, myndigheter, butiker och icke-statliga organisationer kan arbeta mer aktivt för att minska livsmedelssvinnet. Vissa miljömärkningar innehåller kriterier för hur livsmedelsbutikers miljöarbete ska fungera. Idag det finns det ingen miljömärkning av butiker som ställer krav på åtgärder för att minska livsmedelssvinnet eller hur svinnet ska hanteras. Syftet med denna studie är att ta fram och utvärdera förslag till svinnreducerande kriterier för Naturskyddsföreningens Bra Miljöval-märkning av butiker. För att uppnå syftet studerades relevant litteratur och intervjuer genomfördes med anställda i fem olika Bra Miljöval-märkta butiker. Utifrån litteraturen och intervjuerna analyserades kriteriernas genomförbarhet, effektivitet och mätbarhet. Studiens resultat visade att det fanns kriterier som var genomförbara, effektiva och mätbara som skulle kunna inkluderas i miljömärkningen. Dessa kriterier var; registrering av svinn på ett visst sätt, målsättning för ett minskat svinn, användning av Autoorder-systemet, utbildning av personal, prissänkningar när varor närmar sig bäst före-datumet och ät snart-märkningar. Vissa kriterier behöver vidare studier för att bedöma dess genomförbarhet och nytta. Resultatet visade även att de intervjuade verkar se svårigheter eller sakna viljan att agera självmant för att minska svinnet. Det är viktigt att kriterier som bidrar till ett reducerat livsmedelssvinn i butiker tas fram av miljömärkningsorganisationer eftersom svinn inte är förenligt med en hållbar utveckling.