Afrikansk hästpest : beredskap och kontroll ur ett europeiskt perspektiv - Bernhardsson, Isabelle (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Afrikansk hästpest (AHS) är en infektiös, vektorburen sjukdom som kan drabba hästdjur. Sjukdomen uppträder ofta subklinskt hos zebror och åsnor, medan mortaliteten hos hästar kan överstiga 90 %. Viruset sprids med Culicoides spp (svidknott), som även är vektorer för det närbesläktade blåtungeviruset (BTV). I nuläget förekommer ej AHS i Europa, men spridningen av BTV inom EU indikerar en möjlig risk för att även AHS ska kunna etablera sig. Klimatförändringar samt att hästar förflyttas i en allt högre utsträckning, bidrar också till en ökad risk för introduktion. Ett utbrott av AHS skulle medföra allvarliga konsekvenser för hästnäringen. För en framgångsrik sjukdomsbekämpning är det viktigt med en god övervakning samt effektiva kontrollmetoder.