Brucellos : förekomst och bekämpning inom EU - Larsson, Anna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Brucellos är en zoonos med stor samhällspåverkan såväl ekonomiskt som socialt. Infektionen kan drabba majoriten av världens däggdjur och orsakar reproduktionsstörningar hos värddjuren medan de humana fallen karakteriseras av undulerande feber. Alla aborter i sen dräktighet skall betraktas som misstänkta fall av brucellos. Europeiska Unionen (EU) vill bekämpa sjukdomen helt och inriktar sig främst på Brucella abortus och Brucella melitensis men även till viss del Brucella suis då dessa anses höra samman med såväl de humana fallen som de största ekonomiska förlusterna. EU motiverar sina medlemsländer med finansiella bidrag till de nationella bekämpningsprogrammen. European Food Safety Authority (EFSA) och European Center for Disease prevention and Control (ECDC) ger ut en årlig rapport om situation och utveckling beträffande zoonoser och livsmedelsburna smittor inom unionen. Rapporten grundar sig på medlemsländernas egna rapporteringar. Enligt dessa rapporter har EU det senaste decenniet minskat antalet humanfall per år med nära 90 %, trots att antalet medlemsländer nästan fördubblats. Samtidigt har allt fler medlemsländer förklarats officiellt fria från brucellos. Dessvärre verkar den minskande trenden stagnerat något då flera regioner som idag har hög prevalens inte verkar göra några större framsteg i bekämpningen. Bristen på framsteg tros bero på ekonomiska, sociala och strukturella samhällsfaktorer. Framtida utmaningar blir förutom att få bukt med problemområden att hindra en återintroduktion från till exempel den reservoar som finns hos den vilda populationen.