Stress på smådjurskliniken : orsaker,konsekvenser och åtgärder - Holmroos, Elin (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
På en veterinärklinik finns många situationer, föremål och händelser som kan upplevas som stressande för ett djur. Normalt är stress en livsviktig försvarsmekanism men för ett djurs vistelse på kliniken kan det medföra många nackdelar som exempelvis att försämra läkningsprocesser och tillfrisknande samt påverka djurens mentala välbefinnande. Stressreaktioner är så lättframkallade att enbart den psykiska stressen och oron i en klinisk situation kan vara tillräcklig för att skapa fysiska förändringar som exempelvis ökat blodtryck. De fysiologiska förändringarna som orsakas av stress är i sin tur så starka att de kan resultera i att patienter riskerar att feldiagnostiseras då flera kliniska mätvärden påverkas.