Vilka processer ligger bakom furiös och paralytisk form av rabies? : med fokus på immunförsvarets roll hos hund, mus och människa - Rogsmo Spiro, Emilie (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Rabies kan delas in i två former, en paralytisk och en furiös form. Immunförsvaret spelar med största sannolikhet en roll vid paralytisk form hos mus, genom till exempel T-lymfocyter, och skador ses i både CNS och PNS. Hur dessa T-celler verkar är dock fortfarande oklart, men det har visats att ett intakt immunförsvar ger den paralytiska formen hos mus. Vid avsaknad av paralys hos mus, står antagligen viruset för de främsta skadorna, som finns i hjärnan, men immunsuppression bidrar också.