Effekter av jordens egenskaper och kvävegödsling på ekologiskt odlade trädgårdsblåbär - Djurachkovitch, Linnea (SLU/Horticulture (until 121231), 2012)
Ekologisk odling av trädgårdsblåbär är möjlig och ofta fördelaktig då blåbär har krav på jorden och kvävetillförsel som lätt kan åtgärdas med ekologiska metoder. Odling av trädgårdsblåbär är tämligen nytt i Sverige och erfarenheterna är begränsade. Detta arbete har skrivits för att öka kunskaperna kring jordförhållanden, pH och kvävegödsling vid plantering och odling av trädgårdsblåbär. Trädgårdsblåbär trivs i sura jordar med hög mullhalt och mår bra av organiska gödselmedel. För att göra odlingsplatsen mer passande för blåbär kan pH justeras till mellan 4.0-5.5 och mullhalten i en mineraljord kan med fördel höjas. Mullhalten kan ökas samtidigt som pH sänks genom jordförbättring med torv eller komposterad barrträdsflis eller bark. Behövs det en ytterligare pH-sänkning kan mineraliskt svavel användas. Detta kan antingen blandas i jorden eller lösas upp i vatten och vattnas ut. Vid användandet av ett kolrikt material som flis eller bark måste en ökad kvävegiva ges då den mikrobiologiska nedbrytningen av materialet gör kvävet otillgängligt för växterna. En litteraturstudie har genomförts som visat att en bra markstruktur och markfukt samt en hög mullhalt är viktigare än att rätt andel makro- och mikronäringsämnen finns i marklösningen. Detta ger en ökad rottillväxt och en ökad yta för mykorrhizasvampar att kolonisera. Dessa båda faktorer förbättrar näringsupptaget och mykorrhiza kan dessutom skydda blåbär från skadliga halter av mangan och vissa metaller som annars kan vara faran med ett lågt pH. Flera försök och erfarenheter vittnar om att en hög mullhalt motverkar skadorna med ett högt eller lågt pH. Vissa försök visar att ett lågt pH är viktigare än vilken kväveform som blåbären gödslas med. Vad detta beror på är osäkert men i en jord med lågt pH omvandlas organiskt bundet kväve till ammonium och förblir i denna form längre eftersom nitrifikationen hämmas i sura jordar. Blåbär klarar en blandning av båda former av kväve men tar upp ammonium mer effektivt och mår inte bra med enbart nitratkväve. Många organiska gödselmedel fungerar bra i blåbärsodling så länge pH-värdet kan hållas lågt. Hur mycket kväve som behövs är olika på varje plats och ett bra redskap för att ta reda på rätt kvävemängd är bladanalys där kvävehalten bör vara mellan 1.7-2.1 % mitt i sommaren. För mycket kväve kan resultera i vinterfrostskador och reducerad skörd nästkommande år.