Kryptosporidier - smittvägar samt riskfaktorer för infektion hos människor - Henricson, Anna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Kryptosporidier är globalt förekommande protozoer med förmåga att framkalla diarré och andra symptom hos ett infekterat värddjur. I dagsläget känner man till ett tjugotal arter av kryptosporidier, varav flertalet är zoonotiska. Människor drabbas främst av Cryptosporidium hominis, en humanspecifik art, samt av den zoonotiska arten C. parvum som är vanligt förekommande hos kalvar. Andra arter som smittar mellan djur och människor, men mer sällan, är t.ex. C. meleagridis, C. canis och C. felis, som har fåglar, hund respektive katt som sitt främsta värddjur. I denna litteraturgenomgång redogörs bl.a. för olika epidemiologiska studier i vilka författarna försökt identifiera riskfaktorer förknippade med infektion med kryptosporidier hos människa. Till de främsta identifierade riskfaktorerna hör kontakt med lantbruksdjur, kontakt med infekterade människor, utlandsvistelse samt bad i bassäng eller i sjöar och andra vattendrag. Kontakt med sällskapsdjur som hund och katt verkar däremot inte öka risken för att infekteras.