Epiphytic lichen flora in a boreal forest chronosequence - Sandling, Aron (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2012)
Epifytiska lavar utgör en viktig del av floran i den boreala zonen. Några miljövariabler är kända för att styra artrikedomen och artsammansättningen av epifytiska lavar på beståndsnivå, såsom träddiversitet, beståndsålder, fuktighet och trädens barkstruktur. Skogsbränder utgör den viktigaste störningen i boreala skogar men studier på brandeffekter på epifytiska lavar är mycket få. Detta arbete undersökte artrikedomen, diversiteten och artsammansättningen av epifytiska lavar på basala delar av björkar längs en gradient av 30 skogsbeklädda öar som skiljer sig i storlek och brandhistorik i den norra boreala zonen i Sverige. Målet med studien var att undersöka hur lavfloran påverkades av östorleken och miljövariablerna längs gradienten. Sammanlagt noterades totalt 21 lavarter av vilka majoriteten var habitatgeneralister. Med östorlek ökade täckningsgraden och antalet lavarter per stam, samt förändrade lavarnas artsammansättning. Diversiteten var i genomsnitt högre på större öar men inte signifikant. Öarnas brandfrekvens, vilket indirekt bestäms av öarnas storlek, påverkade många viktiga miljövariabler för de epifytiska lavarna. Oavsett östorlek hade skuggiga öar med hög barkstruktur på björkstammarna den mest diversa och artrika lavfloran. Lavfloran bestämdes i denna studie i största utsträckning av de brandförorsakade förändringarna i markvegetation, produktion och stamvariabler. Effekten av östorlek ansågs vara av mindre betydelse jämfört med miljövariablerna som påverkade både på ö- och stamnivå. Denna studie påvisar hur brandhistorik och miljövariabler i den boreala zonen kan strukturera epifytiska lavar.