Nordpuls - En pulserande ny stadsdel i norra Köpenhamn, med fokus på tre rekreativa mötesplatser i Inre Nordpuls - Magnusson, Thérèse (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2011)
I Maj 2008 utlyste Köpenhamns kommun i samarbete med Akademisk arkitektförening en öppen, internationell idétävling om Nordhavn. För första gången i historien bor fler folk urbant än på landsbygden. En av våra städers största utmaningar ligger i att bevara och säkerställa den urbana rekreativa mötesplatsen som skänker staden dess möten och har rekreationsvärde, utifrån ett social hållbarhets perspektiv. Stadsplanerare och landskapsarkitekter har ett samhällsansvar att se till att mötesplatsen hålls tillgänglig och har kvaliteter ur vistelsesynpunkt. Detta examensarbete innehåller ett gestaltningsförslag till tävlingen. Det innehåller även en diskussion omkring social hållbarhet och dagens rekreativa mötesplatser i sin urbana kontext. Här reflekterar jag specifikt över tre platser i Inre Nordhavn. Konceptet styrker den befintliga kontrasten i puls, där ytterligheterna utgörs av den industriella och den rekreativa. Konceptet som utvecklas för den nya stadsdelen används som metod för att skapa en dynamiskt levande stad. Genom att dela in de tre huvudrekreativa platserna i olika puls kommer dessa rikta sig till olika användare beroende på intresse snarare än ålder. Mitt gestaltningsförslag tar till vara Nordhavns unika karaktär och identitet genom att behålla kontrasten mellan den industriella och den rekreativa pulsen.