Etablering av underbestånd i planterade ekskogar - Nilsson, Robin (SLU/Southern Swedish Forest Research Centre, 2012)
Underbestånd förekommer i olika typer av naturliga ekskogar och lövblandskogar med inslag av ek. De är viktiga för den biologiska mångfalden. I produktionsskog där målet är att producera högkvalitativt ektimmer är underbeståndet också mycket viktig då det har kvalitetsdanande egenskaper. Dessvärre är underbestånden ofta dåligt utvecklade i svenska ekskogar. Ekbestånd som anlagts på före detta jordbruksmark saknar i princip fröbank och rotsystem från de olika underbeståndsarter som naturligt förekommer i ekskogar. Det krävs alltså att dessa arter koloniserar beståndet för att ett underbestånd skall etableras. Den här studien undersöker hur artrik denna kolonisation är, samt vad som begränsar olika arters spridning till de nya bestånden.