Snöupplag av urban snö - Jonpers, Rebecka (2012)
Snö transporteras till en snödeponi för att inte hindra framkomlighet eller skymma sikt för trafikanter i staden. Snödeponin kan vara placerade på land eller i vatten. När snön smälter vid en deponi frigörs föroreningarna och hamnar på marken som sediment eller rinner med smältvattnet till ett vattendrag eller infiltrerar i marken. Föroreningarna i snö kommer främst från avgaser och slitage av väg och däck från biltrafiken, föroreningarna som är i luften och salt och sand från halkbekämpning. Hur stora mängder det är beror på trafikintensitet och hur länge snö ligger på marken. Metallerna från en snödeponi påverkar livet i vattendragen negativt och kan störa reproduktionen hos en del arter och även slå ut en del arter från systemet. Snö kan läggas på olika deponier beroende på mängden föroreningar som finns i snö. Genom att se till hur stor trafikintensiteten i ett område är kan snö separeras med hänsyn till mängden föroreningar i snö. Platsen för en deponi bör göras med målet att få en så effektiv och miljövänlig hantering av snö som möjligt. Några saker att ta hänsyn till vid valet av plats för deponi är recipientens känslighet, avståndet till recipienten, mängden föroreningar i snö, intill liggande områden som är extra skyddsvärda t.ex. en vattentäkt och hur kommer vattendrag som är i förbindelse med recipienten påverkas av föroreningarna i smältvattnet. I arbetet diskuteras även möjligheten att rena smältvatten från snö i anläggningar avsedda för rening av dagvatten. Naturvårdsverket är tillsynsmyndighet för tippning av snö i hav och sjöar och är de som kan ge dispens till förbudet. Naturvårdsverket ser helst att upplag av snö sker på land och inte i vatten då det har en större negativ påverkan på miljön. Föroreningarna i snö påverkar omgivningen intill ett snöupplag, placeringen av ett snöupplag är därför viktig. Men att transportera snö långa sträckor ger stora utsläpp och är heller inte bra för miljön. Det är därför viktigt att ta hänsyn till flera aspekter vid valet av plats för snöupplag.