Utvärdering av snabbtest för ketonkroppsdetektion hos mjölkkor - Olsson, Carin (2012)
För att en mjölkko ska vara vid god hälsa och producera optimalt är det viktigt att hennes energimetabolism är i god balans. Förhöjda nivåer av ketonkroppar (β-hydroxybutyrat, acetoacetat och aceton) är en indikation på att störningar i energibalansen föreligger och har i flera studier kopplats samman med ökad risk för sjukdomar och sänkt mjölkproduktion. I veterinär ambulatorisk verksamhet används olika snabbtester för att enkelt påvisa förhöjda nivåer av ketonkroppar i mjölk, urin och blod. Syftet med denna studie var att utvärdera fyra snabbtesters tillförlitlighet för ketonkroppsdetektion hos mjölkkor, under svenska förhållanden, i jämförelse med en verifierad laboratoriemetod. Från 51 mjölkkor i olika laktationsstadier samlades blod-, mjölk- och urinprov. Förekomsten av ketonkroppar undersöktes med fyra olika snabbtester: Precision Xceed (helblod), PortaBHB milk ketone test (mjölk), Acetontest (mjölk) samt Ketostix (urin). Som referensmetod användes en laboratorieanalys för detektion av β-hydroxybutyrat i plasma. För samtliga snabbtest beräknades sensitiviteten och specificiteten att korrekt identifiera mjölkkor med koncentrationer av β-hydroxybutyrat ≥ 1,4 mmol/l i jämförelse med referensmetoden. Mellan testresultat från Precision Xceed och referensmetoden beräknades även korrelationen. I denna studie hade både Precision Xceed och Ketostix hög sensitivitet (100 %) och specificitet (93 %) jämfört med referensmetoden. Precision Xceed tenderade dock att övervärdera de faktiska koncentrationerna av β-hydroxybutyrat vid högre nivåer. PortaBHB milk ketone test uppvisade relativt hög sensitivitet (88 %) men lägre specificitet (53 %). Acetontest uppvisade hög specificitet (100 %), men mycket låg sensitivitet (13 %). Resultaten visar att Precision Xceed, Ketostix och PortaBHB milk ketone test kan användas både som diagnostiskt test för sjuka djur och som screeningtest för friska djur, under svenska förhållanden. Acetontest har dock begränsad användning som diagnostiskt test och bör inte användas som screeningtest.