Brukardeltagande i förändringsprocesser - Bjärbo Johansson, Emily (2012)
I processen för en socialt hållbar utveckling är en viktig del att utöka brukarens möjlighet att påverka sin verklighet. En utmaning i städers utveckling är att bättre länka samman områden med varandra. Aspekten handlar till stor del om den byggda miljön och fysisk segregation, men en viktig konsekvens av segregation är också ett ibland upplevt utanförskap. Ett sätt att motverka den effekt som segregation och utanförskap kan få är just att göra brukare mer delaktiga i förändringsprocesser. Arbetet med utvecklingen av Fosie innefattar till en stor del brukardelaktighet. Denna studie tar upp två av delprojekten i Fosies utveckling och fokuserar på Lindängens centrum och Lindängelund. Genom intervjuer med ansvariga för dialogerna samt med en av informatörerna på Fosie stadsdelsförvaltning studeras områdena och processerna för dialogen. I Lindängen handlar processen om att boende, fastighetsägare och andra verksamma i stadsdelen tillsammans i en dialog ska enas om Lindängens framtid. Arbetet syftar till att skapa en större förståelse mellan samtliga aktörer. Detta kan ses som en start där boende och verksamma i området tillsammans senare kan dra igång nya processer och därigenom bevara och utveckla nya kvaliteter i området. Det andra projektet som studeras är uppbyggnaden av en park i Lindängelund, där boende i området är inbjudna att delta. Syftet med denna process är framförallt att konsultera boende om vilka aktiviteter de vill kunna uppleva i parken, men projektet handlar även om att skapa en ny nod i stadsdelen som ska generera mer besök utifrån och en större stolthet över området bland boende. I de två studerade fallen kan dessa processer genom brukardelaktighet tillsammans utgöra en positiv faktor för att motverka ett upplevt utanförskap i området, där boende ges en tro på sina möjligheter att kunna påverka närmiljön. Brukardialoger bygger på att de deltagande kan känna förtroende för varandra, men är också ett sätt att skapa en ökad tillit. Det är en process som för många tjänstemän kan kännas svår och lång, men med vinsten att många infallsvinklar kan mötas.