Hur påverkas ensilagebalarnas kvalitet beroende på klämkraft och plasttjocklek? - Bjurevall, Johan; Gullander, Erik (SLU/Agrosystems (until 121231), 2009)
Syftet med detta examensarbete är att undersöka klämkraftens betydelse för ensilagekvaliteten för rundbalar. Därför gjordes ett försök på Svalövs Naturbruksgymnasium i maj 2008. Vår studie var en del i ett större försök med fler olika led. Vårt försök bestod av 4 olika led: 25 μm plast med 100 bars klämtryck, 25 μm plast med 140 bars klämtryck, 19 μm plast med 100 bars klämtryck och 19 μm plast med 140 bars klämtryck. Klämgripen som användes var en Ålö Quadrogrip som kan användas till både fyrkant- och rundbalar. Det vi provade med detta försök var att mäta tätheten i balarna. Detta gjordes med hjälp av en pump och tryckmätare, där ett undertryck pumpades upp. Sedan mättes tiden som det tog för balen att minska undertrycket till ett visst värde, vilket blev ett mått på balens täthet.