Lagring av halm - Lindh, Gustav (SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231), 2011)
Allteftersom priserna på de fossila bränslena ökar stiger även efterfrågan på förnyelsebart bränsle. ELKV planerar att bygga ett kraftvärmeverk som kommer att eldas med flis, returträd, torv och halm. Eldning av halm för värme och el kommer att öka i Sverige. I vårt grannland Danmark har man under många år använt sig av halm för att producera värme och el. I detta arbete har olika former av lagringssystem för halm studerats för att försöka komma fram till det effektivaste systemet för ELKV. Tidigare, innan detta arbete presenterats, fanns det mycket lite information om olika kostnader för lagring, så har det varit en av hörnstenarna i detta arbete. Halmen kan lagras på många olika sätt. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för hur ett lager utformas. I detta arbete har det tittats på sju olika former: - Lagring inomhus i ny hall - Lagring inomhus i befintlig byggnad - Lagring nybyggd stolplada - Lagring utomhus ny anläggning med hårdgjord platta - Lagring i fält - Lagring i plastslang - Lagring rader med grotpapp. Det är endast balar med måtten 2,5*1,3*1,2 m med en vikt på ca 500 kg som det har räknats på. Detta för att denna storlek är den mest förekommande typen idag. För att få fram de olika kostnaderna har kalkyler för varje system upprättats, vissa med hjälp av offerter och vissa efter diskussioner med personer verksamma i lantbruket. För att kunna jämföra priserna med varandra så är de angivna i kr/kg halm. Slutsatsen blir: - Lagring i fält är billigast. Den upptar dock åkerareal som bör återplaneras i slutet av september för att det ska kunna bli en skörd av höstvete påföljande år. Marken blir komprimerad vid uppbyggnad av lagret och därmed minskar skörden av kommande gröda. - Nybyggnation är dyrt men det säkraste sättet för att lyckas. - En ny anläggning för utomhuslagring med en riktigt gjord grusplan är den billigaste lagringsplatsen om man ska lagra under en längre tid. - Försök med lagring under flispapp bör göras för att kunna sätta en mer exakt kostnad på lagringsformen och för att korrekt kunna redovisa resultat.