Fröskörd av hampa : metoder och tekniker för fröskörd av industrihampa - Jönsson, Henrik (SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231), 2011)
Hampan är en gammal kulturväxt som kom till Sverige på 200 till -300-talet och var framförallt intressant för användning till föda, kläder och byggnadsmaterial. Med tiden har det blivit intressant att även använda hampan till energi och hälsoprodukter. Jag tycker framförallt att det är intressant med de nya användningsområdena och det som fascinerar mig mest med växten är dess otroligt många användningsområden. Syftet med arbetet är att göra en undersökning och utvärdering av hur fröskörd av industrihampa går till i Sverige. I arbetet har fem olika metoder beskrivits, varav fyra är beprövade under svenska förhållanden. Metoderna är beskrivna utifrån lantbrukarnas erfarenheter. Materialet om metoderna är insamlat från besök och intervjuer. Metoderna som beskrivs i arbetet är; reparteknik, skärbordteknik, konventionell tröskning på rot, strängläggning i kombination med konventionell tröskning på skår samt konventionell tröska med en extra slåtterbalk under skärbordet. Av dessa tekniker utgör reparteknik och tröskning med konventionell tröska med en extra slåtterbalk samt skärbordsteknik specialmetoder med innovativa lösningar. Konventionell tröskning på rot, strängläggning i kombination med tröskning på skår är mer rationella metoder som jag tror att en lantbrukare har lättare att genomföra när förutsättningarna är de rätta. De odlare som lyckats med skörd av hampfrö när odling av frösorten Finola var tillåten, har när jag intervjuat dem, haft intresse att odla för att tröska hampfrö även i framtiden, då ekonomin i odlingarna verkar lovande. Dock hade nya frösorter varit av stort intresse. De stora problemen som odlarna har upplevt med högre sorter är den lägre fröavkastningen och mycket växtmassa. Ett annat problem med hampa är deras långa och sega fibrer som lätt ställer till problem vid tröskning genom att sno sig kring delar i tröskan. I framtiden har hampan antagligen lika betydande roll som den haft på den tiden då den var en av våra största nyttoväxter. Hampfröet som är innehållsrikt på nyttiga fettsyror kommer förhoppningsvis att få en betydande roll i framtiden och med en större efterfråga på hampprodukter kommer skördetekniken att utvecklas. Det är även troligt att lägre sorter godkänns i framtiden, vilket kommer underlätta för fröskörd. Framtidens förädling av hampa kommer troligtvis göra att THC-halten inte utgör ett hinder för odling av fröhampa.