Med staden som scen : om människors sociala mönster och deras rumsliga förutsättningar i staden - Hellner, Ameli (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2011)
Det offentliga rummet är så mycket mer än bara ett mellanrum. Det skapar ”liv mellem husene” som Jan Gehl har beskrivit det. Ett mänskligt liv som vi, blivande landskapsarkitekter och stadens planerare och utformare, kan måna om och välja att göra utrymme för. För ”livet” uppstår inte bara av sig självt. Människors sociala beteendemönster och platsers rumsliga utformning är båda med och påverkar vad som har möjlighet att uppstå i den offentliga miljön. Den här uppsatsen är en undersökning av hur människor använder sig av den offentliga miljön och hur de ger liv till staden genom olika roller. På en levande gata finns både åskådare och aktörer i olika former. I relation till dessa roller finns ett fysiskt rum, en offentlig plats som svarar mot det sociala beteendet samt rymmer olika möjligheter att träda fram eller dra sig tillbaka, att befinna sig onstage eller backstage. Genom att undersöka de sociala handlingar som utspelar sig i den offentliga miljön och hur de offentliga rummens utformning står i relation till dessa, hoppas jag kunna ge en intressant inblick i hur människor med staden som scen ger liv åt det offentliga rummet.