Revisionspliktens avskaffande : avskaffandets påverkan gällande efterfrågan och utbud av revisionstjänster - Brolin, Cecilia; Kvist, Malin (SLU/Dept. of Economics, 2011)
Sedan 1983 har revisionen varit lagstyrd. Alla aktiebolag är skyldiga att utse en revisor för att godkänna bolagets räkenskaper. Dock har revisionens nytta gentemot dess kostnader på senare tid börjat ifrågasättas. Regeringen har därför år 2006 utsett en utredning för att mäta nyttan av revisionen för de mindre aktiebolagen, Utredningen om revisorer och revisorns uppdrag. Ett avskaffande av revisionsplikten kan komma att förändra aktiebolagens efterfrågan av tjänster från revisionsbyråerna, vilket kan leda till en ny arbetssituation för dagens revisorer. Denna uppsats har till syfte att undersöka aktiebolagens insikt i revisionspliktens eventuella avskaffande och se till deras förändrade tjänstebehov. Uppsatsen ser också till revisionsbyråernas tankar och förväntningar för de eventuellt kommande lagförändringarna.