Parkers användning och funktion - Tunhielm, Jenny (2011)
Uppsatsen handlar om hur Västerås centrala parker används. Arbetet syftar till att utvärdera om deras utseende, karaktärer och funktioner bidrar till att tillgodose invånarnas behov och intressen. Hur användningen förändrades beroende på aspekter som väder, vardag eller helgdag samt tid på dagen undersöktes genom platsobservationer vid olika tider och dagar. De tre parkerna Vasaparken, Rudbecksparken och Djäkneberget i Västerås valdes ut för undersökningen. Vasaparken och Rudbecksparken liknar till utformning och karaktär majoriteten av stadens centrala parker. De hör dessutom till de större parkerna i Västerås och är därför viktiga ytor. Djäkneberget var intressant då den skiljer sig markant från övriga parker både till karaktär och innehåll. Litteraturstudier har använts för att ta reda på vad människor har för behov av parkerna, vilka aktiviteter och funktioner olika grupper söker. Efter att ha sammanfört resultaten från två metoder visade det sig att parker med varierade funktionsytor och karaktärer används betydligt mer regelbundet. Vasaparkens utformning, med endast bänkar och prydnadsvärde, fungerade bara vid soligt och varmt väder. Människor behöver upplevelser, mötesplatser, bra promenadmöjligheter och möjlighet till andra aktiviteter för att uppehålla sig i utemiljön. Målpunkter som till exempel lekplats, minigolfbana och restaurang var det som lockade användare mer regelbundet. Allra bäst fungerar en park som är varierad både vad gäller aktivitetsutbud och karaktär. Detta tillgodoser fler behov, lockar olika grupper av brukare samt användare från andra områden i staden än enbart närområdet.