Dödlighet för mjölkkor och faktorer som påverkar dödsfallsfrekvensen - Arvidsson, Robin (2015)
Under många år och i många länder har det funnits en tendens till kortare livslängd hos mjölkkor. I Sverige lever mjölkkor i genomsnitt i fem år och den vanligaste utslagningsorsaken är nedsatt fruktsamhet och juversjukdom. En allt större del av korna självdör eller nödslaktas på gården. Syftet med detta arbete är att sammanfatta hur vanligt det är att kor självdör och nödslaktas på gården och vilka faktorer som påverkar dödligheten. En vanlig orsak till dessa dödsfall är problem med rörelseapparaten. Hur stor andel av korna som avlivades av veterinär jämfört med av anställda på gården varierar mellan studierna och denna faktor kan ha påverkan på registrering av dödligheten på gården. Det är under tidig laktation som de flesta dödsfallen sker. Den stora förändringen i kornas metabolism under denna tid är en trolig orsak. Hög mjölkavkastning i besättningen är enligt flera studier kopplat till lägre dödlighet på gården. En anledning till det kan vara att god hälsa och skötsel på dessa gårdar har positiv inverkan på både dödsfallsincidensen och mjölkavkastningen. Högmjölkande individer har lägre dödlighet under den pågående laktationen men har högre risk för dödsfall under den efterföljande laktationen. Andra faktorer som kan påverka dödligheten är produktionssystem, besättningsstorlek, ras, juverhälsa, laktationsnummer och inköpta kor i besättningen.