Inventering av ladugårdskatter och deras levnadsförhållanden i Östergötland - Eklund, Jennie (2011)
Sveriges djurskyddslagstiftning är en av världens hårdaste, men för att kunna upprätthålla en lagstiftning behöver man också veta var problemen finns och det är vi inte alltid lika bra på. Ett område där man vet att det föreligger djurskyddsproblem är hos övergivna katter, utöver det vet man väldigt lite om svenska katters levnadsvillkor. Ett område som man vet särskilt lite om är ladugårdskatter dvs. katter som lever i och omkring ladugårdar, som inte har tillgång till att gå in i ett bostadshus och i de flesta fall har till främsta uppgift att fånga råttor. Enligt tidigare utlänska studier förekommer flera hälsoproblem hos ladugårdskatter, såsom virus, endoparasiter, ektoparasiter och trauma. Svensk lagstiftning kräver att djur som visar tecken på ohälsa, snarast ska ges nödvändig vård eller avlivas omedelbart.