Parkkaraktärer i Uppsala Stadsträdgård - Erixon, Hannes (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2011)
Uppsalas stadspark Stadsträdgården står inför förändringar då det finns planer på att bygga en stor arenaanläggning bredvid. Om planerna genomförs riskerar parken att påverkas negativt. Därför har jag analyserat och tydliggjort Stadsträdgårdens kvaliteter så att de kan bevaras och utvecklas istället. Den teoretiska grund jag utgått ifrån när jag analyserat parkens kvaliteter är Patrik Grahns parkkaraktärer. I sin forskning har han sammanfattat vad människor efterfrågar i parker till åtta parkkaraktärer. Dessa karaktärer kallar han för: Vild, Artrik, Rofylld, Rymd, Samvaro/möte, Kultur, Refug/viste och Vidd/allmänning. Frågor jag ställde mig i min undersökning av Stadsträdgården var: Hur tar sig karaktärerna uttryck i parken, var kan man hitta dem och hur tydliga är de? Till att börja med sammanfattade jag vad de olika parkkaraktärerna bestod av. Sedan använde jag dessa som mall när jag inventerade karaktärerna i Stadsträdgården. Vid inventeringen gick jag igenom en karaktär i taget, noterade dess utbredning på en karta och bedömde dess tydlighet. Jag fotograferade även för att kunna visa bildexempel på de olika karaktärerna. För att se hur mitt resultat stämde överens med kommunens syn på parken intervjuade jag Uppsalas stadsträdgårdsmästare Lars Johansson och tog reda på hur kommunens sociotopkarta värderade parken. I mitt resultat kom jag fram till att Stadsträdgården har 7 av 8 parkkaraktärer tydligt eller halvtydligt representerade. Parken erbjuder en mångfald av kvaliteter och har därför ett stort värde. Kultur är den parkkaraktär som är tydligast i parken och bäst beskriver dess helhet medan Vild är den karaktär som är otydligast representerad i parken.