Gestaltningsförslag till stadsdelspark i Östra Sala backe - Andersson, Martin (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2011)
Uppsala stad genomgår en stor förtätning och den urbana karaktären breder ut sig i allt större skala. Ett område i stadens östra del mellan stadsdelarna Sala backe och Årsta står inför en omfattande exploatering. På en yta motsvarande 80 hektar ska 2500 nya lägenheter och olika serviceinrättningar byggas. Satsningen på nya parker i samband med exploateringen är begränsad till endast en ny kvarterspark. Med ett öppet åkerlandskap utanför stadsgränsen och en dålig variation av parker innanför, är bristen på kvalitativa grönområden stor i denna del av staden. Denna brist kommer att bli alltmer uttalad efterhand som området exploateras. Det kan ifrågasättas om människors behov av grönska och den tillfredsställelse och hälsobefrämjande effekter som det ger beaktas tillräckligt i nuvarande planering. Syftet med detta arbete är att undersöka en alternativ exploatering där den planerade kvartersparken uppgraderas till en stadsdelspark, det vill säga att mer mark för park tas i anspråk än i kommunens planprogram. Ett gestaltningsförslag till en stadsdelspark presenteras med hänsyn tagen till den kommande exploateringen. Arbetet består av en inledande litteraturstudie och inventering av den aktuella platsen. Detta följs upp av en analys och framtagning av ett program som fastslår mina egna utgångspunkter och kriterier för gestaltningen. Sist presenteras gestaltningsförslaget redovisat i form av en illustrationsplan med fyra sektioner.