Det tillfälliga rummet : en temporär dimension av landskapsarkitektur - Tyrväinen, Karl (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2011)
Syftet bakom denna uppsats har varit att belysa och skapa en förståelse för en temporär dimension av landskapsarkitektur. Uppsatsen behandlar det temporära som ett gestaltningsbegrepp och undersöker hur det praktiskt skulle kunna tillämpas samt om det finns behov i staden av tillfälliga upplevelser. Arbetet baseras på en litteraturstudie och för att bekräfta denna utfördes även en lättare observation av en temporär installation. Resultatet tyder på att ett förändrat synsätt på staden och stadens rum är aktuellt. Det tillfälliga skulle kunna berika den sociala dimensionen, våra minnen och skapa mer kreativa stadsrum. Ändå är det temporära ett relativt teoretiskt begrepp som saknar en allmän definition. Ett mål med denna uppsats har därför varit att försöka finna en definition, och att påvisa möjligheterna som finns inom det tillfälliga.