Analys av flödesekonomi : effektivitet och kostnadsutfall i Sveaskogs verksamhet med skogsbränsle - Jonsson, Martin (SLU/Dept. of Forest Products, 2011)
Som effekt av de energikriser Sverige upplevde under 1970-talet beslutade Sveriges Riksdag att reducera behovet av importerad energi och satsa mer på inhemska energiresurser. Energi från skogen (skogsbränsle) fick återigen ett industriellt värde, efter en tid i skuggan av de fossila energialternativens framgångar. Idag är Sveaskog Sveriges största skogsmarksägare och tillika en av de största skogsbränsleleverantörerna. År 2009 hade Sveaskog en nettoproduktion av skogsbränsle på 2,7 TWh, en ökning med 42 % från föregående år. Konsumtionen i Sverige för samma år var 127 TWh av bioenergi, torv och avfall. Sveaskogs produktionsmål är att producera och leverera 4 TWh skogsbränslen årligen från år 2013.