Stadens offentliga rum: tomrum eller vardagsrum? - Åsling, Tora (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2011)
Det offentliga livet bidrar till en känsla av samhörighet och delaktighet, utan att tränga sig på. I staden kan du vara en anonym åskådare till mänsklig aktivitet. Du kan vistas privat i din bostad eller i offentligheten utanför. Den offentliga miljön formas med huskroppar som väggar och himmeln som tak och utgör en stor del av staden. Livet som pågår i det offentliga rummet är både vardagligt, som att cykla till jobbet, och rekreativt, som att njuta av solen. Staden behöver kunna erbjuda flera olika sorters rum med olika grader av aktivitet. Vissa offentliga rum behöver vara stillsamma medan somliga är mer aktiva. Men hur stillsamt ett offentligt rum än är så ska det inte kännas övergivet eller förbisett. En förutsättning för en fungerande offentlig miljö är att den är levande. Faktorer som en blandning av funktioner och byggnader, attraktiv gatumiljö, en lokal identitet och fysiska förutsättningar påverkar alla den offentliga miljön. Men en levande miljö är också beroende av människornas känsla av delaktighet. Tillit, trygghet och en möjlighet att delta eller uttrycka sig ger social hållbarhet och levande offentliga rum.