Inverkan av konserveringsmedel för spannmål på ensilering av hösilage - Gottfridsson, Amelie (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2011)
En allt större del av Sveriges hästar utfodras i dag med inplastat vallfoder. Inplastat vallfoder som ges till hästar har ofta relativt hög torrsubstanshalt och benämns vanligen hösilage. I hösilaget bildas ingen eller en mindre mängd mjölksyra än i våtare ensilage, och det i sin tur innebär att pH-sänkningen blir mindre eller uteblir, och att relativt höga halter restsocker (WSC, water soluble carbohydrates) finns kvar i fodret vid öppning av balen. Detta kan gynna mikroorganismer som jästsvampar, vilket kan leda till en kort aerob lagringsstabilitet. Det är ett problem eftersom ungefär 75 % av Sveriges hästar inhyses i stall med bara 1 till 4 hästar (Persson, 2005), vilket medför att en öppnad hösilagebal i många fall inte går åt snabbare än den aeroba förskämningen framskrider. Syrakonservering av spannmål innebär liknande förutsättningar som de som råder vid konservering av hösilage, med hög torrsubstanshalt och problem med svamp. Konserveringsmedel som utvecklats för syrakonservering av spannmål skulle därmed kunna vara av intresse även för hösilage. Sådana medel innehåller ofta syror och salter som t.ex. natriumbensoat och propionsyra. Natriumbensoat dödar jästcellerna genom att sänka cellens pH-värde (Krebs et al., 1983), och propionsyrabaserade tillsatser har svamphämmande egenskaper bl.a. genom att syran är aktiv på mikroorganismernas yta där den tävlar med aminosyror om ”active sites” på enzymerna, eller genom att ändra cellpermeabiliteten hos organismen (Kung et al., 2003). Syftet med den här undersökningen var att utreda hur ett specifikt konserveringsmedel bestående av natriumbensoat, propionsyra och natriumpropionat fungerar som ensileringsmedel i ensilage och hösilage, och om tillsats av medlet påverkar den aeroba lagringsstabiliteten i dessa fodermedel.