Där traditionens ande talar... : en studie i hur föreställningen om en akademisk identitet skapas och förvaltas på Ultuna studentkår - Stiernström, Arvid (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2011)
Denna uppsats om 15 hp har syftet att undersöka hur man socialiseras in i rollen som student genom aktiviteter vid Ultuna Studentkår. Studentlivet kan sägas vara fullt av profana ritualer, rutiner och bär på ett utvecklat symbolspråk. Under sin studieperiod deltar många av studenterna i dessa aktiviteter. Med hjälp av handling och tal inbegrips de i, förvaltar och formar föreställningar om den egna rollen – deras identitet som studenter och som blivande yrkesutövare. Materialet till uppsatsen har i första hand samlats in genom kvalitativa metoder. Med hjälp av observationer visas hur vardag, byråkrati, fest och högtid gestaltar och bidrar till detta identitetskapande. Ett skapande som sedan kommer följa studenterna genom deras karriärer som akademiker.