En arvinge - en länk i en kedja : nyckeln till gården, friheten och arbetsbördan - Mattsson, Liz (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2011)
Detta är en samhällsvetenskaplig kandidatuppsats med temat ”generationsväxling i lantbruket”. Utgångspunkten är åtta intervjuer insamlade på olika gårdar runtom på fasta Åland, vilket är ett ösamhälle beläget mitt ute i Östersjön. Som komplement till intervjuerna har även deltagande observationer gjorts. Med utgångspunkt i de vardagliga liv människor lever, livsvärlden, vill jag genom denna studie förmedla en översiktlig bild av åländska arvingars livssituationer samt vad som möter dessa personer i vardagen när de bestämt sig för att ta över familjegården eller nyligen har gjort det. Med en fenomenologisk ansats blir det synligt hur meningskapande kommer i uttryck. Systemets påverkan i livsvärlden är en annan huvudsaklig infallsvinkel i analysen samt den snabba utveckling som äger rum inom lantbruket som ett resultat av den tekniska moderniseringen som kontinuerligt sker.