Djurskyddskontroll av sällskapsdjur som omfattas av saknr. L80 - Eriksson, Paulina (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2011)
Sedan 2009 ligger ansvaret för kontroll av djurskyddslagstiftningens efterlevnad på länsstyrelserna. För att underlätta arbetet för djurskyddshandläggare har Jordbruksverket författat flertalet checklistor för olika typer av djurhållning. Dessa checklistor kompletteras av vägledningar för att användaren ska kunna nyttja dem på bästa sätt. Checklistorna är utformade så att djurskyddshandläggaren genom att följa checklistan gör en bred kontroll av flera, noga utvalda, punkter och risken för försummelse av något område minskar. Dagens checklista för sällskapsdjur innehåller både hund och katt samt övriga sällskapsdjur trots att dessa omfattas av två olika författningar. Varje år samlar Jordbruksverket in alla ifyllda checklistor från länsstyrelserna och gör en sammanställning av dem.