Producera mera! : markanvändning i jordbrukslandskapet - Björk, Lisa (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2011)
Jordbrukslandskapet har som främsta uppgift att producera mat och råvaror. En uppgift som kommer att bli allt viktigare i framtiden i takt med att befolkningen ökar. Dagens agrara landskap präglas av ett högeffektivt jordbruk där storskaliga åkerfält sträcker ut sig över våra svenska slätter. ”Odlingshinder”, såsom dikesgrenar eller stenrösen, har för länge sedan undanröjts i förmån för en effektivare livsmedelsproduktion. Som en konsekvens går vi miste om ett kulturlandskap, viktiga biotoper och försämrar möjligheten för ekosystemtjänster. Jordbrukslandskapet tycks bestå av till synes parallella och delvis motstridiga värden såsom kulturella, socia-la, biologiska och ekonomiska. Värden som styrs och planeras utifrån olika intressen och från skiljda sektorer. Denna uppsats undersöker hur jordbrukslandskapets olika användningsområden har för relation till var-andra genom att studera hur det agrara landskapet har uppstått och formats. Vidare blickar uppsatsen framåt för att spekulera i vilken roll jordbrukslandskapet kan komma att spela i framtiden. Finns det anledning att tro och satsa på en mer mångfunktionell markanvändning, där jordbrukslandskapet olika värden och användningsområden istället kan få samspela? Uppsatsen syftar till att skapa förståelse för jordbruket i sig, samt för dess utvecklingspotential. Målet är att sammanställa fakta som presenterar en övergripande bild över jordbrukslandskapets igår, idag samt diskutera dess alternativa morgondag.