Olika identifieringsmetoder för häst - Mattsson, Camilla (SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231), 2011)
En säker identifiering av hästar är viktig när det gäller avel, spelsäkerhet, försäljning, smittskydd och livsmedelssäkerhet. Syftet med denna litteraturstudie var att jämföra olika identifieringsmetoder med avseende på säkerhet och enkelhet vid avläsning, hållbarhet över tid, som inte kan manipuleras, kostnader, arbetsmetoder och djurvälfärd. Chipmärkning och frysmärkning är de identifieringsmetoder som används i Sverige idag. I denna studie har också andra förekommande metoder såsom brännmärkning, tatuering och öronmärkning studerats. Brännmärkning, chipmärkning och frysmärkning är säkra metoder vid avläsning, de håller över tid och är svåra att manipulera. Tatueringar är svåra att manipulera men kan däremot ändras över tid. Det negativa med frysmärkning och brännmärkning är att metoderna ger reaktioner vid märkningstillfället som indikerar smärta. Frysmärkningen har inledningsvis dålig synlighet, men detta borde inte utgöra något problem bland travhästarna. När det gäller chipmärkning är det negativt att den metoden kräver utrustning vid avläsning. Vilken av de i Sverige tillåtna metoderna som är bäst ur djurvälfärdssynpunkt är omöjligt att avgöra då inga studier som jämför dessa två identifieringsmetoder har hittats. Det har heller inte klargjorts om ekonomi och arbetsmetod skulle gynnas av att alla hästar i Sverige märktes med samma system. Det skulle ur svensk synvinkel vara intressant med en sådan studie som klargör djurvälfärdsaspekten, ekonomi och arbetsmetod.