Från travhäst till ridhäst : vilka problem som kan uppstå och hur dessa hanteras - Nordin, Johanna (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2011)
I Sverige finns det idag omkring 70 000 travhästar varav 60 000 är varmblodiga travhästar. Utav dessa 60 000 hästar är 20 000 i travträning och varje år föds omkring 4000-5000 nya föl. Genom åren har man, framför allt på varmblodshästsidan, bedrivit en avel som helt är inriktad på att ta fram en häst som är snabb, frisk, hållbar, har ett bra temperament och som håller en internationell standard. Man har också avlat på egenskaper så som ett långt steg och en stabil trav för att undvika galopp under loppen. Alla hästar kan dock inte prestera tillräckligt på banan för att vara lönsamma att hålla varför många hästar varje år avlivas, går i avel eller säljs som ridhästar, så kallade ridtravare.